L’alimentació ecològica, una garantia per a la salut i per a la conservació de la biodiversitat

Noteu que últimament us manca energia? Cada dos per tres esteu malalts? Patiu alguna nova al·lèrgia o intolerància? Si és així, seria un bon moment per a posar el fre, relaxar-vos i parar atenció a la vostra alimentació.

Fa uns mesos el Centre Internacional de Recerca sobre el Càncer (CRIC), l’agència especialitzada en oncologia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), advertia en un informe del risc cancerigen que implica menjar carn vermella processada, en especial productes fumats, curats o en salaó. Segons l’estudi, la manera de cuinar la carn seria determinant en l’aparició de càncers digestius. La difusió d’aquests resultats empírics, poc sorprenents per a gran part de la població, va posar l’alimentació de nou en el punt de mira de l’opinió pública. Seguir una dieta equilibrada, d’estil mediterrani, on hi predomini la fruita, la verdura, els llegums i l’oli d’oliva, va ser el consell estrella que va encapçalar el rànquing de recomanacions. Posar en practica aquesta pauta dietètica està molt bé però, és necessari donar un pas més. Què passa amb els pesticides i els metalls tòxics que contenen gran part dels vegetals i les fruites que arriben a les botigues? Quines conseqüències tenen els transgènics en la salud dels éssers vius i com afecten al medi ambient en general?

L’alimentació ecològica, orgànica o biològica es presenta com a alternativa a l’actual model de sobreproducció alimentari. Aquest sistema aposta pel respecte del cicle natural de producció dels vegetals lligat a les estacions climàtiques i per l’eliminació de l’us de productes químics i artificials. Seguint aquests criteris, la producció dels aliments es realitza en sintonia amb el medi ambient, reduint al màxim les emissions contaminants i respectant en tot moment la biodiversitat.

Quins beneficis presenten els aliments ecològics respecte els convencionals?

1.- Contenen majors nivells d’antioxidants i presenten menys nivells de metalls tòxics i pesticides respecte els mateixos aliments cultivats en camps on s’empren fertilitzants químics. En aquest estudi dirigit pel professor Carlo Leifert de la Universitat de Newcastle i publicat en el British Journal of Nutrition queden demostrades les “diferències estadísticament significatives” a favor dels productes biològics, els quals contenen d’un 19% a un 69% més d’antioxidants que els de les fruites i verdures convencionals. Això vol dir que la presència d’antioxidants en fruites com el raïm o els cítrics i en verdures com els espinacs o el bròquil contribueix en un major grau a la prevenció de malalties cardiovasculars y degeneratives.

2.- Posseeixen més nutrients (proteïnes, vitamines i minerals) perquè compten amb una major proporció de matèria seca.  Els aliments convencionals (no eco) sovint reben nitrats, un fet que obliga a les plantes a absorbir més aigua per intentar diluir-los. Això fa que els aliments no-ecològics siguin més grans i que, el mateix temps, durin menys dies en bon estat i continguin els nutrients diluïts.

3.- No contenen additius de síntesis que a la llarga poden causar problemes de salud com ara hiperactivitat, insuficiències cardíaques, osteoporosis o migranyes. Els aliments ecològics, a l’haver estat cultivats sense l’us d’agroquímics, respectant els ritmes naturals i sense additius, son més equilibrats i rics en nutrients.

4.-No inclouen organismes genèticament modificats (OGM). El cultiu de transgènics pot tenir conseqüències negatives en el medi ambient i encara no hi ha investigacions suficients que garanteixin que el cultiu d’OGM no suposi, a llarg termini, cap risc per la salut dels éssers vius ni per a la correcta conservació del medi ambient. En aquest sentit, l’agricultura ecològica impulsa la varietat genètica de les espècies i afavoreix la riquesa del paisatge de cultiu.

5.- No contenen antibiòtics ni hormones. Els estàndards de control del reglament europeu prohibeixen l’us d’antibiòtics en la ramaderia ecològica. Els animals, llevat d’excepcions molt tipificades, són tractats amb remeis homeopàtics, és a dir, es cuiden de forma preventiva, evitant aixo l’administració d’antibiòtics, tranquil·litzants i hormones.

6.- Contribueixen a la sostenibilitat mediambiental i a la preservació de l’equilibri biològic. Quan mengem o bevem productes ecològics contribuïm en la conservació del medi ambient i en la reducció de la contaminació de la terra, l’aigua i l’aire. L’agricultura ecològica protegeix el sòl de l’erosió i la degradació, incrementa la seva fertilitat i permet la conservació dels aqüífers. L’agricultura orgànica també afavoreix la diversitat biològica, fomentant, per exemple, l’ús i la conservació de les llavors tradicionals i autòctones, un fet que evita la desaparició d’algunes varietats de gran valor nutritiu i cultural. En aquest model també es respecta molt la fauna, i en el cas de la ramaderia, és essencial evitar l’estrès dels animals i potenciar que creixin a un ritme natural i amb unes condicions de vida adequades.

L’equip responsable del projecte Ecoturisme Empordà apostem per aquest model d’alimentació ecològica i per a donar a conèixer els productes ecològics de l’Empordà hem integrat una Ecobotiga Virtual al website. Us convidem a que li doneu un cop d’ull i proveu el vi, l’oli i altres productes ecològics que els petits productors elaboren a la comarca!!

També us recomanem aquesta genial il·lustració dinàmica i un article de Greenpeace on podreu saber molts més detalls sobre l’agricultura ecològica com a model per a la preservació de l’equilibri biològic.